Breadcrumb

Opetusmateriaalit

Taidemuseo Onnin digitaaliset opetusmateriaalit

Joensuun taidemuseo Onnin taidekokoelmia voi hyödyntää opetuksessa etänä museon tuottamien digitaalisten opetusmateriaalien avulla. Materiaalit käsittelevät taidekulttuuria ja kuvataidetta eri näkökulmista, ja ne on suunniteltu erityisesti yläkoulujen opintosuunnitelmaa silmällä pitäen. Opetusmateriaalit ovat vapaasti kaikkien ladattavissa tältä sivulta.

Vaikka materiaalit pohjautuvat Joensuun taidemuseon kokoelmiin, niiden käyttö ei vaadi taiteen tuntemusta tai museokäyntiä. Jokainen aihekokonaisuus sisältää opettajan taustamateriaalit sekä oppilaille suunnattuja tehtäviä ja taustatietoa. Mukana on myös laajennusehdotuksia aiheen jatkokäsittelyä varten.

Opetusmateriaalit käsittelevät kulttuuri-identiteettiä, monikulttuurisuutta sekä erilaisia eettisyyden ja yksilöllisyyden teemoja. Tehtävät luovat rinnastuksia eri oppiaineiden välille, ja niiden tavoitteena on tuottaa ajankohtaista kulttuurillista dialogia menneen ja nykyisen välille. Materiaalit on julkaistu helmikuussa 2021.

Kiinan opetusmateriaali

Haudanvartija-veistos, Joensuun taidemuseo

1. Kiinan taide

Kiinan taiteeseen tutustuminen alkaa taotie-hahmoa käsittelevällä lämmittelytehtävällä. Seuraavaksi siirrytään kiinalaisten hautaveistosten pariin, minkä jälkeen voidaan tehdä joko julistetehtävä, prosessikirjoitustehtävä tai rinnastetusti molemmat. Lopuksi tarkastellaan kiinalaisessa taiteessa usein esiintyviä leijonapatsaita. Tietoteksteihin tutustumisen jälkeen oppilaat voivat tehdä kuvataidetehtävän, jonka yhteydessä keskustellaan leijonasta yleisemmin symbolina esimerkiksi sitä kautta, millaisena leijona esitetään Suomessa.

Opettajan taustamateriaalit (PDF)

1. Taotie-tietoteksti
2. Hautaveistokset ja haudanvartijat -tietoteksti
3. Julistetehtävän ohje
4. Prosessikirjoitustehtävän ohje
5. Leijona kiinalaisessa taiteessa -tietoteksti
6. Leijonatehtävän ohje

Diaesitykset oppitunnille (PowerPoint)

1. Taotie-lämmittelytehtävä
2. Hautaveistokset ja haudanvartijat
3. Vartijaolento vs. sankari -julistetehtävä
4. Valitse oma reittisi -kirjoitustehtävä
5. Leijona-tehtävät

 

Symbolismi ja symbolit

Vaakasuuntainen maalaus, jonka oikeassa reunassa lapsen valkoinen hahmo laskeutuu valkeita portaita, taustallaan musta avaruus ja harmaa pilvi, jossa leijuu erilaisia symboleita.

2. Symbolismi ja symbolit

Oppitunnin aluksi on tarjolla lämmittelytehtävä, jossa tarkastellaan luokkahuoneesta löytyviä symboleita ja logoja. Tehtävän jälkeen siirrytään tutustumaan symbolismiin laajemmin

Seuraavassa tehtävässä tutustutaan symbolin ja logon eroihin sekä suunnitellaan oma logo. Tehtävän lopussa on laajennusehdotuksia, joiden avulla voidaan käsitellä kriittistä kuluttajuutta nykytaiteen avulla. Lyriikkatehtävässä tutustutaan kuvakielen käsitteistöön ja erilaisiin lyriikoihin sekä tuotetaan niitä itse. 

(Tulossa myös symbolismiin liittyvä draamatehtävä.)

Opettajan taustamateriaalit (PDF)

1. Symbolismi-tietoteksti
2. Logotehtävän ohje
3. Lyriikkatehtävän ohje

Diaesitykset oppitunnille (PowerPoint)

1. Symboli ja logo -lämmittelytehtävä
2. Symbolismi
3. Logotehtävä
4. Lyriikkatehtävä

Teoskuva: Antti Raatikainen, Kaikua kuuntelemassa 2012. Joensuun kaupungin kokoelma.

Yhteystiedot

taidemuseo@joensuu.fi
013 337 5388

Henkilöstön yhteystiedot

Sivu arviointi ja palaute