Breadcrumb

Pysyvät näyttelyt

Taidemuseo Onnin pysyvissä näyttelyissä ovat ympäri vuoden esillä museon monipuoliset, kansainväliset taidekokoelmat. Suomalaisen taiteen kultakauden ja modernismin ohella pääset tutustumaan eurooppalaiseen kirkkotaiteeseen, ikonikokoelmaan sekä antiikin ja Kiinan taiteeseen. 


Albert Edelfeltin Virginie-maalauksessa nuori ruskeahiuksinen vaaleaihoinen nainen nojailee käsiinsä itämaistyylisellä tuolilla istuen. Tuolin selkänojalla roikkuu ruskeansävyinen kangas. Naisella on musta puku jossa on valkoinen kaulus ja röyhelöt hihoissa. Taustalla on japanilaistyylinen vaaleansävyinen sermi, johon on maalattu kasveja.
Arla – suomalaista taidetta 1850–1890

Viehättävässä Arla-huoneessa on monien 1800-luvun merkittävimpien suomalaistaiteilijoiden, kuten Werner Holmbergin, Magnus von Wrightin, Elin Danielson-Gambogin, Gunnar Berndtsonin ja Pekka Halosen teoksia. Huoneen kirkkain helmi on Albert Edelfeltin ihastuttava Virginie eli Pariisitar vuodelta 1883. Lue lisää


Kuvassa taka-alalla on Elga Sesemannin maalaus, jossa punahiuksinen, vihreävaatteinen nainen katsoo suoraan kohti, taustallaan vihreän ja keltaisen sävyjä. Maalaus on turkoosin värisellä seinällä. Kuvan etualalla on miehen päätä esittävä pronssiveistos.
Iris – suomalaista taidetta 1890–1940

Jugend-henkeä huokuvassa Iris-huoneessa voi nähdä suomalaisessa kuvataiteessa 1900-luvun alkupuolella tapahtuneen murroksen. Suosituimpia teoksia ovat Magnus Enckellin Narkissos (1897/8) ja Helene Schjerfbeckin Elämänpuun tyttö (1907). Lue lisää
 


Resetti – suomalaista modernismia

Resetti-huoneessa on esillä suomalaista modernismia 1950-luvulta alkaen. Abstraktia suuntaa edustavat Per Steniuksen ja Anitra Lucanderin maalaukset ja aikakauden radikaalia modernismia mm. Lars-Gunnar Nordströmin ja Rafael Wardin teokset. Kokonaisuutta elävöittävät suomalaiset ja italialaiset veistokset. Lue lisää
 

Oscar Parviaisen maalaus Kapusiinimunkkien hautakammio, jossa on pääkalloista tehty seinä ja luurankoja.
Oscar Parviainen

Museon toisen kerroksen käytävässä ja portaikossa on Oscar Parviaisen (1880–1938) maalauksia. Parviaisen dramaattisissa, tummanpuhuvissa teoksissa symbolistiset aiheet ja erityisesti kuolema ovat usein läsnä. Joensuun taidemuseo sai mittavat Parviaisen teoksia sisältävät lahjoitukset vuosina 1982 ja 1991 Anna-Lisa ja Arnold Glavelta. Kuvassa Kapusiinimunkkien hautakammio vuodelta 1914.
 


Suomalaista nykytaidetta 1980–2010-luvuilta

Taidemuseon kolmannen kerroksen käytävässä on esillä suomalaista nykytaidetta museon kokoelmista. Mukana on mm. Outi Heiskasen, Meri Westlinin ja Tommi Toijan teoksia. Näyttely on avattu joulukuussa 2020. Kuvassa on Marja Kanervon installaatio Uudelleenverhoilu (2011).
 

Jumalatar Athenea esittävän vanhan veistoksen pää on kivisellä jalustalla valkean seinän edessä. Veistoksen pää on kellertävän ruskea sävyinen, ja se esittää Athenea lyhythiuksisena ja hieman hymyilevänä. Päässä on pantaa muistuttava päähine, ja veistoksen silmänaukot ovat tyhjät ja nenästä on murtunut palanen.
Antiikin kokoelma – Välimeren vanhaa kulttuuria

Joensuun taidemuseon antiikin kokoelmaan kuuluu erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä, kuten maljakoita, juoma-astioita ja pienoisveistoksia. Esineet ovat peräisin useilta vuosisadoilta ennen ajanlaskun alkua ja tarjoavat kiehtovan kurkistuksen Välimeren alueen vanhaan kulttuuriin. Lue lisää

 

Kuvassa on Joensuun taidemuseon Madonna-näyttelyhuoneessa oleva alttariasetelmaa muistuttava seinä. Keskellä on suuri 1300-luvun Italiasta peräisin oleva alttaritaulu, joka esittää Neitsyt Mariaa ja Jeesus-lasta. Punavaatteinen Jeesus istuu tummansiniseen vaatteeseen pukeutuneen Maria sylissä, ja molemmilla on kullatut sädekehät. Kaksikkoa ympäröi molemmin puolin kolme enkeliä, joiden kädet ovat rukoilevassa asennossa. Myös enkeleillä on sädekehät. Alttaritaulua reunustaa molemmin puolin avautuvat puuseinäkkeet, joista vasemmanpuoleisessa on pienet siipiä muistuttavat esineet, ja oikeanpuolimmaisessa pienempi maalaus, joka esittää lukevaa Neitsyt Mariaa.
Madonna – kirkkotaidetta renessanssista 1800-luvulle

Madonna-huone muistuttaa sisustukseltaan kappelia, mikä sopii aikoinaan kirkkoja koristaneille teoksille. Kokoelman veistokset ja maalaukset ovat peräisin Italiasta, Saksasta, Ranskasta ja Espanjasta 1300–1800-luvuilta. Suurin osa teoksista on roomalaiskatolilaista perua, minkä vuoksi niiden yleisin aihe on Madonna eli Neitsyt Maria. Lue lisää
 

Kuvassa on satoja vuosia vanha kiinalainen hautaveistos, joka on sävyltään vaalea ja maali on haalistunut. Veistos esittää hevosen selässä istuvaa ihmistä. Taustalla on jalaton, valkoinen hevosveistos sekä muita haaleasti erottuvia veistoksia ja virtiinejä.
Kiinan taide

Kiinan taiteen näyttely esittelee kiinalaista veisto- ja maalaustaidetta eri vuosituhansien ja dynastioiden ajalta. Esillä on mm. hautaveistoksia, silkkimaalauksia ja pronssiesineitä, joista vanhimmat ovat 3 000 vuoden takaa. Näyttely on avattu uudistettuna helmikuussa 2021. Lue lisää Kiinan kokoelmasta
 

Näyttelysalissa kuvattuina kirkkaankeltaisen sävyisiä ikonimaalauksia, joilla on tummanväriset puukehykset. Ikoneissa on kuvattuina ihmishahmoja, esimerkiksi Neitsyt Maria ja pyhimyksiä.
Ikonit – ortodoksista kulttuuria

Taidemuseon ikonihuone on tunnelmaltaan vertaansa vailla. Ortodoksinen kirkkomusiikki saattelee tutustumaan 1900-luvun loppupuoliskon suomalaiseen ikonitaiteeseen. Joukossa on myös muutama venäläinen sekä erikoisuutena yksi etiopialainen ikoni. Esillä on 58 temperatekniikalla maalattua ikonia, jotka on aseteltu ristisaaton muotoon. Lue lisää

 

Kuvassa on Tarja Malisen Onni-veistos, joka esittää polvillaan istuvaa nuorta poikaa. Pojalla on yllään valkoinen paita ja valkoiset shortsit. Pojan iho on sävyltään vaalean ruskeankeltainen, ja lyhyet hiukset ovat ruskeat. Poika pitää silmiä kiinni ja näyttää levolliselta. Käsissään pojalla on iso pallo, jonka pinnalla näkyy kirkkaan sinisen ja violetin sävyjä.
Interaktiivinen Onni-veistos

Taidemuseon ala-aulassa on kuvataiteilija Tarja Malisen interaktiivinen Onni-veistos, joka on suunnattu erityisesti lapsille. Museon yleisistä käytänteistä poiketen Onni-teosta saa koskea. Teoksen osana olevaan palloon ilmestyy kosketuksesta liikkuvaa kuvaa. Hahmon vaatteiden väritystä voi muokata tarkoitusta varten suunniteltujen värityskorttien avulla, jotka skannataan Arilyn-sovelluksella. Teoksen teknisestä toteutuksesta vastaa Kunstventures. Teos tuli esille museon aulaan keväällä 2019 osana NÄKY & TÄKY -hanketta, jonka rahoitti Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

 

 

 

Taidemuseon kokoelmat - video

 

 

 

Aukioloajat

ma suljettu
ti, to–su 10–16
ke 10–19

Liput

Pääsylippu 8 €
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 4 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Lisätiedot ja poikkeukset

Yhteystiedot

taidemuseo@joensuu.fi
013 337 5388

Henkilöstön yhteystiedot

Sivu arviointi ja palaute