Murupolku

Taidemuseossa nyt

5.5.–4.9.2022
Niina Mantsinen & EGS

Pehmeä vastalause ja kiistellyt koristeet – tulkintoja graffitista

Joensuun taidemuseon kesänäyttelyssä kohtaavat anonyymina pysyttelevän graffititaiteilija EGSin (s.1974, Helsinki) ja tekstiilitaiteilija Niina Mantsisen (s.1986, Liperi) teokset. Näyttelyn taiteilijat käyttävät teoksissaan uudella tavalla perinteisiä käsityö- ja lasinpuhallustekniikoita. Mantsisen teoksissa graffitit muuntuvat pehmeiksi ryijyiksi, kun taas EGSin tuotanto on viime vuosina laajentunut lasisten veistosten ja installaatioiden suuntaan.

Niina Mantsinen on toteuttanut jo yli 10 vuoden ajan graffitista muotonsa ottavia ryijyjä sekä teoksia, jotka yhdistelevät käsityötekniikoita katutaiteen visuaaliseen kieleen. Mantsinen on luonut teoksia yhteistyössä niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin katu- ja graffititaiteilijoiden kanssa. Graffitin ja katutaiteen yhdistäminen perinteisiin tekstiilityötekniikoihin yhdistää kaksi erilaiselta tuntuvaa maailmaa. Käsitöitä on pitkälti tehty kodin piirissä, kun taas katutaide on vallannut niin luvallisia kuin luvattomiakin tiloja kaupunkiympäristöistä.

Viimeisten vuosien aikana EGSin tuotanto on siirtynyt kohti tyypillisempiä kuvataiteen muotoja, kuten veistoksia ja installaatioita. Taiteilijan teoksissa ero katutaiteen ja perinteisen gallerioissa sekä museoissa esitettävän taiteen välillä on enenevässä määrin kaventunut.

EGSin teoksista voi aina jonkinlaisessa muodossa löytää taiteilijanimen kolme kirjainta, joskin nämä kirjaimet voivat muuntua teoksissa lähes tunnistamattomaan muotoon. Teosten aiheet ovat usein ajatuksia herätteleviä ja kantaa ottavia. Visuaalisesti ne kuitenkin ammentavat edelleen katutaiteen rosoisesta ja betonisesta estetiikasta. Nyt esillä olevaan näyttelykokonaisuuteen kuuluu sekä uusia että aiemmin esillä olleita teoksia.

 

Kuva: EGS, Faded Ideals, 2021 (vas.) / Niina Mantsinen, Para 2020, kuva Saku Soukka (oik.)

AUKIOLOAJAT

ma suljettu
ti, to–su 10–16
ke 10–19

LIPUT

Pääsylippu 8 €
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 4 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Lisätiedot ja poikkeukset

YHTEYSTIEDOT

taidemuseo@joensuu.fi
013 337 5388

Henkilöstön yhteystiedot

Taidemuseossa nyt Kartta

Kirkkokatu 23, Joensuu
Joensuun taidemuseo Onni

Sivu arviointi ja palaute