Murupolku

Näyttelykalenteri

28.1.–18.4.2021
Kultaiset kuukautiset ja jumalainen maa – Jasmin Anoschkin ja Soili Talja

Jasmin Anosckinin Kokija ja näkijä -niminen veistospari, jotka ovat oransseja eläintä muistuttavia hahmoja.  Soili Taljan Kasvimuotoja-niminen maalaus, jossa on erilaiset viivat, värit ja muodot muodostavat kasveja muistuttavia hahmoja.
Jasmin Anoschkinin (s. 1980) ja Soili Taljan (s. 1958) teoksia läpileikkaavat samat teemat, vaikka taiteilijoiden tuotanto muuten poikkeaakin toisistaan. Yhteistä teoksille on vaivattomuuden illuusio, tietynlainen rajattomuus ja kehollisuuden teema.  Anoschkin tunnetaan erityisesti keraamisista veistoksistaan, jotka uhmaavat taiteen ”oikein tekemisen” perinteitä. Eläin- ja ihmishahmojen groteskit piirteet muuntuvat humoristisiksi ja epätäydellisyys ihailtavaksi. Taljan maalaukset liikkuvat abstraktin ja esittävän rajalla. Teokset ovat sielun kuvauksia, jotka purkavat vanhaa käsitystä mielen ja ruumiin sekä järjen ja tunteen erillisyydestä.

Teokset: Jasmin Anoschkin, Kokija ja näkijä 2019; Soili Talja, Kasvimuotoja I 2019. Kuvat: Jefunne Gimpel.
 

6.5.–29.8.2021
Henkien tarkkailijat – Camilla Vuorenmaa

Camilla Vuorenmaa on tunnettu maalausta ja puupiirrostekniikkaa rohkeasti yhdistelevistä suurikokoisista teoksistaan, jotka laajenevat usein perinteisen maalauksen rajoista vahvasti tilaa haltuun ottaviksi kokonaisuuksiksi. Vuosien 2020–21 aikana taiteilijan tuotantoon on tullut mukaan myös äänitaidetta. Näyttelyssä ovat ensimmäistä kertaa kuultavana ääniteokset Meeting the Spirits, Flesh and Bones ja About the FutureVuorenmaa käsittelee taiteessaan vuorovaikutussuhteita, ihmisten ja eläinten eleitä ja ilmeitä sekä yksilön suhdetta yhteisöön. Hän nivoo teoksissaan yhteen kiehtovalla tavalla historiaa ja nykyhetken ilmiöitä. Vuorenmaa (s. 1979) oli vuoden 2018 Ars Fennica -palkintoehdokkaana, ja hän on saanut Suomen taideakatemian palkinnon vuonna 2015. Lue lisää

Teos: Camilla Vuorenmaa, Handshake 2018. Sivun pääkuva: Camilla Vuorenmaa, HAMLET Speak, I am bound to listen 2018. Kuvat: Jussi Tiainen
 

16.9.2021–9.1.2022
Ihmiskäsityksiä

Nostoja Joensuun taidemuseon kokoelmista ja kuvataiteilija Jukka Hautamäen mediataideteoksia

Jukka Hautamäen teos, jossa on erilaisia vääristyneitä ihmiskasvoja.

Ihmiskäsityksiä-näyttely keskittyy erilaisiin ihmisen kuviin. Ihminen on ollut kuvataiteen historiassa tyypillinen tutkimuksen kohde, jota on kuvattu paitsi fyysisenä olentona, myös aseman ja yhteiskunnallisen roolin kautta. Lisäksi taiteessa on pureuduttu filosofisempiin ajatuksiin ihmisyyden olemuksesta ja mahdollisista yhdistävistä tekijöistä yksilöiden välillä – jaetusta ihmisyyden kokemuksesta. Näyttelyyn on koottu erilaisia ihmiskuvauksia museon kokoelmista. Lisäksi mukana on mediataiteilija Jukka Hautamäen neuroverkkoihin ja tekoälyyn perustuvia teoksia, joissa kasvokuvat muodostavat katkeamattoman, alati kehittyvän jatkumon.

Teos: Jukka Hautamäki, Restituo 2021 (yksityiskohta)

AUKIOLOAJAT

ti, to–su 10–16
ke 10–19
ma suljettu

LIPUT

Pääsylippu 7 €
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 3 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Lisätiedot ja poikkeukset

YHTEYSTIEDOT

taidemuseo@joensuu.fi
013 337 5388

Henkilöstön yhteystiedot

Sivu arviointi ja palaute