Murupolku

Taidemuseossa nyt

Päänäyttely

7.11.2019–2.2.2020
Veljekset Turunen

Pohjoiskarjalaiset taiteilijaveljekset Reijo Turunen ja Harri Turunen pureutuvat uusissa teoksissaan ympäristön ja muutoksen teemoihin kumpikin omasta näkökulmastaan.

Reijo Turusen (s.1953) teosten lähtökohtana on pohjoiskarjalainen maisema. Valotunnelmia ja vahvaa siveltimen liikettä sisältävien teosten aiheina ovat usein paikalliset metsät ja suot. Myös hiili nousee keskeiseen asemaan taiteen työvälineenä ja merkitysten välittäjänä. Hiilinieluja kuvaavat maalaukset herättelevät pohtimaan luonnon tilaa ja tulevaisuutta. Näyttelytilan seinälle on kohonnut myös kirjaimellinen hiilipiikki muistuttamaan ihmisen toiminnan jälkeensä jättämästä hiilijalanjäljestä.

Reijo Turunen opiskeli vuosina 1971–75 Suomen taideakatemian koulussa Helsingissä. Hänelle taide on ennen kaikkea viestinnän muoto. 

Harri Turunen (s.1960) pohtii uusissa teoksissaan muutosta ja sen väistämättömyyttä sekä ihmisen avuttomuutta muutosten edessä. Näyttelyn teoksissa valokuitujen pienet pisteet, ”elämänlangat”, muistuttavat taiteilijan muutama vuosi sitten menehtyneestä äidistä. Jäävuoret ja näyttelytilan äänet sen sijaan viittaavat muutokseen, jonka olemme yhteiskuntana luoneet ja johon voimme halutessamme myös vaikuttaa.

Harri Turunen opiskeli Kankaanpään taidekoulussa 1981–84. Teoksissaan hän käsittelee yleisinhimillisiä teemoja, kuten ihmisoikeuksia, rakkautta, tasa-arvoa sekä ihmisen ja luonnon välistä suhdetta.

Yleisöopastukset näyttelyyn

  • ke 20.11. klo 17
  • ke 4.12. klo 17
  • ke 8.1. klo 17
  • ke 29.1. klo 17

Reijo ja Harri Turusen taiteilijatapaaminen

  • la 18.1. klo 13

Tapahtumat sisältyvät museolipun hintaan.

Sivun pääkuva: Reijo Turunen, Hiilinielu suo 2019 (yksityiskohta). Etusivun pääkuva: Harri Turunen, Nemesis 2019 (yksityiskohta).

Reijo Turusen hiilipiirros


Video: Reijo Turunen kertoo näyttelytilan seinään syntyneestä hiilipiikistä.

Studio

Studio

11.5.2020 saakka
Valkoinen tila

Valkoinen tila on kokoelmanäyttely, jossa on esillä maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia Joensuun taidemuseon taidekokoelmista 1970–90-luvuilta. Näyttelyn taiteilijat ovat Anna Alapuro, Mauno Hartman, Outi Heiskanen, Reijo Hietanen, Hannu Hämäläinen, Timo Rauske ja Kain Tapper.

Näyttely on esillä taidemuseon 3.kerroksen Studiossa.

 

Valkoinen tila -näyttelyn teoksia. 

AUKIOLOAJAT

ti 10–16
ke 10–19
to–su 10–16
ma suljettu

LIPUT

Pääsylippu 7 €
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 3 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Lisätiedot ja poikkeukset

YHTEYSTIEDOT

taidemuseo@joensuu.fi
013 337 5388

Henkilöstön yhteystiedot

Taidemuseossa nyt Kartta

Kirkkokatu 23, Joensuu
Joensuun taidemuseo Onni

Sivu arviointi ja palaute