Murupolku

Taidemuseossa nyt

6.5.–29.8.2021
Camilla Vuorenmaa
Henkien tarkkailijat

Yleisöopastukset

Näyttelyyn on tarjolla opastus joka toinen keskiviikko kello 17.00 (kesto puoli tuntia, sis. museon pääsymaksuun). Opastuspäivät: 16.6., 30.6., 14.7., 28.7., 11.8. ja 25.8.
 

Camilla Vuorenmaa on tunnettu maalausta ja puupiirrostekniikkaa rohkeasti yhdistelevistä suurikokoisista teoksistaan, jotka laajenevat perinteisistä maalauksen rajoista vahvasti tilaa haltuun ottaviksi kokonaisuuksiksi. Vuosien 2020–21 aikana taiteilijan tuotantoon on tullut mukaan myös äänitaidetta.

Henkien tarkkailijat -näyttelyn keskiössä ovat kysymykset ihmisten tarpeesta olla yhteydessä henkiolentoihin ja tuonpuoleiseen. Näyttelyn idea alkoi syntyä jo vuoden 2018 aikana, kun Vuorenmaa tutustui spiritualistisen liikkeen historiaan.

Taiteilija hakeutui vuonna 2019 residenssiin New Yorkiin, jossa sijaitsee yksi maailman suurimmista spiritualistien keskuksista. Siellä sekä muualla Yhdysvalloissa hän haastatteli meedioita ja muissa ammateissa toimivia ihmisiä esittäen heille kysymyksiä henkimaailmasta ja tulevaisuudesta. Näyttelyn ääniteokset, Meeting the Spirits, Flesh and Bones ja About the Future, perustuvat näihin haastatteluihin. 

Spiritualistinen liike liittyy läheisesti myös abstraktin taiteen kehitykseen, kun liikkeen piirissä toimivat taiteilijat pyrkivät teoksillaan luomaan yhteyden henkien maailmaan. Näyttelyssä onkin esillä muun muassa muotokuva kuvataiteilija Hilma af Klintistä, jota pidetään yhtenä ensimmäisistä taiteilijoista, jotka lähtivät viemään taidetta abstraktimman ilmaisun suuntaan.

Camilla Vuorenmaa (s. 1979) oli vuoden 2018 Ars Fennica -palkintoehdokkaana, ja hän on saanut Suomen taideakatemian palkinnon vuonna 2015. Vuorenmaan teoksia on ollut laajasti esillä niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Sivun pääkuvassa installaatio Joensuun näyttelyssä. Camilla Vuorenmaa, HAMLET Speak, I am bound to listen 2017; Päättymätön 2021. Kuva: Joonas Räsänen

Tutustu näyttelyyn videolla!

AUKIOLOAJAT

ti, to–su 10–16
ke 10–19
ma suljettu

LIPUT

Pääsylippu 7 €
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 3 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Lisätiedot ja poikkeukset

YHTEYSTIEDOT

taidemuseo@joensuu.fi
013 337 5388

Henkilöstön yhteystiedot

Taidemuseossa nyt Kartta

Kirkkokatu 23, Joensuu
Joensuun taidemuseo Onni

Sivu arviointi ja palaute