Murupolku

Taidemuseossa nyt

8.10.2020–10.1.2021
Pieniä huomioita olemassaolon tavoista

Joensuun taidemuseon syysnäyttelyssä syvennytään pohtimaan elämän hetkellisyyttä ja katoavaisuutta sekä erilaisia olemassaolon tapoja. Kokonaisuuteen kuuluu taidemuseon omista kokoelmista poimittuja teoksia sekä kolmen pohjoiskarjalaisen nykytaiteilijan tuotantoa. Näyttelyn vanhimmat teokset ovat 1800-luvun lopulta ja uusimmat kuluvalta vuodelta.

Museon kokoelmista mukaan on otettu teoksia taiteilijoilta, joista kukin on omalla tavallaan taiteensa kautta pohtinut elämän ja olevaisuuden luonnetta.

Esillä on muun muassa Hugo Simbergin grafiikkaa, jossa luurankona esiintyvä kuolema näyttäytyy lempeänä ja hyväntahtoisena hahmona. Kuvanveistäjä Kari Cavénin käsissä tutut materiaalit saavat uuden elämän ja merkityksen, kun poisheitettyjen esineiden osat muodostavat uusia ja yllättäviä yhdistelmiä. Myös suomalaisen esinetaiteen uranuurtajan Juhani Harrin teokset koostuvat arkisen elämän jäänteistä: kirpputoreilta, kaatopaikoilta ja luonnosta tehdyistä löydöistä.

Ensimmäisen kerroksen näyttelytilassa ovat esillä nurmeslaisten nykytaiteilijoiden Maija Laurisen ja Michal Czinegen installaatiot.

Laurinen käsittelee teoksessaan herkällä ja hienovaraisella otteella inhimillisen havaintokyvyn ja muistin rajoja. Teoksessa pohditaan, kuinka ihmisen henkilökohtaisen todellisuuden rajat asettavat raamit myös häntä ympäröivän maailman hahmottamiselle.

Myös Czinegen teoksessa havainnon katoavaisuus ja katsojan läsnäolo ovat keskeisessä roolissa. Joensuun taidemuseossa ensimmäistä kertaa esillä olevaan teokseen muodostuu hitaasti liikkuva kuva yöperhosesta.

Museon toisen kerroksen juhlasalissa on joensuulaisen Tuomas Ollikaisen ääniteos Innaarsuite. Teos luo tilaan rinnakkaisen ulottuvuuden, jossa jäävuoret, hylätyt rakennukset ja aaveet risteilevät autiolla merellä.

Kuvan teos: Lotta Pyykkönen, Palasia taivaasta 1996. Joensuun taidemuseo.

 

AUKIOLOAJAT

ti, to–su 10–16
ke 10–19
ma suljettu

LIPUT

Pääsylippu 7 €
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 3 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Lisätiedot ja poikkeukset

YHTEYSTIEDOT

taidemuseo@joensuu.fi
013 337 5388

Henkilöstön yhteystiedot

Taidemuseossa nyt Kartta

Kirkkokatu 23, Joensuu
Joensuun taidemuseo Onni

Sivu arviointi ja palaute