Murupolku

Taidemuseossa nyt

22.9.2021–9.1.2022
Ihmiskäsityksiä
Nostoja kokoelmista ja kuvataiteilija Jukka Hautamäen mediataideteoksia

 

Ihminen on ollut kuvataiteen historiassa tyypillinen tutkimuksen kohde, jota on kuvattu paitsi fyysisenä olentona, myös aseman ja yhteiskunnallisen roolin kautta. Lisäksi taiteessa on pureuduttu filosofisempiin ajatuksiin ihmisyyden olemuksesta ja mahdollisista yhdistävistä tekijöistä yksilöiden välillä – jaetusta ihmisyyden kokemuksesta. Joensuun taidemuseon syksyn näyttelyyn on koottu erilaisia ihmiskuvauksia museon kokoelmista. Lisäksi mukana on mediataiteilija Jukka Hautamäen teoksia.

 

Ihmistä kuvaavat teokset paljastavat käsityksiä ihmisenä olemisesta. Aihetta voi lähestyä kysymällä, millä tavalla ja kenen näkökulmasta kohdetta on kuvattu, ketkä itse asiassa ovat päätyneet teoksiin ja kuka on jäänyt ulkopuolelle tai ainakin marginaaliin. Kyse on siis myös valtarakenteista ja siitä, keitä on pidetty taiteeseen ikuistamisen arvoisena.

Mielenkiintoinen pohdinnan aihe on myös, onko teoksen kohteella ollut mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten hän tulee nähdyksi ja esitetyksi. Onko hänellä oma nimi tai edustaako hän kuvassa jotakin ennalta määriteltyä ryhmää?

Jukka Hautamäen teoksissa pohditaan, mitä taide on tulevaisuudessa: Kuka tekee taidetta, miten, ja kenelle sitä esitetään? Neuroverkkoihin ja tekoälyyn perustuvissa teoksissa kasvokuvat muodostavat katkeamattoman, alati kehittyvän jatkumon. Tekoälyn koulutuskuvina Hautamäki on käyttänyt muun muassa orgaanisia hävikkimateriaali- ja kasvikollaaseja sekä synteettisesti luotuja ihmiskasvoja, joita ei todellisuudessa ole olemassa.

 

Näyttelyyn järjestetään yleisöopastuksia seuraavina päivinä:

  • ke 27.10. klo 17
  • ke 10.11. klo 17
  • ke 24.11. klo 17
  • ke 8.12. klo 17

AUKIOLOAJAT

ti, to–su 10–16
ke 10–19
ma suljettu

LIPUT

Pääsylippu 7 €
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 3 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Lisätiedot ja poikkeukset

YHTEYSTIEDOT

taidemuseo@joensuu.fi
013 337 5388

Henkilöstön yhteystiedot

Taidemuseossa nyt Kartta

Kirkkokatu 23, Joensuu
Joensuun taidemuseo Onni

Sivu arviointi ja palaute