Murupolku

Julkinen taide

Näillä sivuilla voit tutustua Joensuun kaupunkialueen julkisiin taideteoksiin ja muistomerkkeihin.

Teoksia voi suodattaa kaupunginosan tai teostyypin mukaan. Avoimella sanahaulla teoksia voi hakea esim. taiteilijan nimellä.

Sisältöjulkaisija
Nollaa valinnat

Sisältöjulkaisija

angle-left Runonlaulaja Miihkali Arhippainen

Runonlaulaja Miihkali Arhippainen

Alpo Sailo, 1947

Sijainti: Ilosaari, Siltakatu 1

Runonlaulaja Miihkali Arhippaisen muistopatsas paljastettiin Ilosaaressa kesäkuussa 1973 Joensuun kaupungin 125-vuotisjuhlien yhteydessä. Patsas pystytettiin runonlaulajien säilyttämän ja jälkipolville välittämän perinteen kunniaksi. Aloitteen muistomerkkihankkeelle teki Karjalaisen Kulttuurin edistämissäätiö.

Patsaan suunnitteli kuvanveistäjä Alpo Sailo (1877–1955) mallinaan I. K. Inhan vuonna 1894 Miihkalista ottama valokuva. Vuosina 1946–47 luonnosteltu patsas oli tarkoitettu suunnitteilla olleen Kalevala-talon yhteyteen, mutta hankkeen rauettua teos jäi taiteilijan omiin kokoelmiin. Kipsioriginaalin lahjoitti Karjalaisen Kulttuurin edistämissäätiölle taiteilijan leski Nina Sailo.

Alun perin patsas oli Karjalantalon sisäänkäynnin luona, mutta kesällä 2018 se siirrettiin Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n tekemän aloitteen pohjalta keskeisemmälle ja näkyvämmälle paikalle saaressa. Nyt Miihkalin patsas välittää sanan ja laulun mahtia Miihkalinaukioksi nimetyllä paikalla.

Vienan Karjalan Latvajärven kylässä elänyt runonlaulaja Miihkali Arhippainen (1815–99) oli kuuluisan karjalaisen runonlaulajan Arhippa Perttusen poika. Arhippainen lauloi eri kerääjille noin 3 500 runosäettä. Keräilijät vertasivat isää ja poikaa sanoen, että edellisen runoista uhkui voima ja mahtavuus, kun taas jälkimmäisen runoille oli ominaista herkkä ja hienostunut tunnelma.

Muita Alpo Sailon teoksia:

  • Bobi Sivénin muistoreliefi


Yhteystiedot


Julkinen taide ja muistomerkit -sivun päivityksestä vastaa Joensuun taidemuseo.

Päivitykseen liittyvät yhteydenotot:
taidemuseo@joensuu.fi

 

Anna palautetta alla olevan linkin kautta, jos veistos tai muistomerkki on töhritty tai rikottu.

Täytä palautelomake