Julkinen taide

Näillä sivuilla voit tutustua Joensuun kaupunkialueen julkisiin taideteoksiin ja muistomerkkeihin.

Teoksia voi suodattaa kaupunginosan tai teostyypin mukaan. Avoimella sanahaulla teoksia voi hakea esim. taiteilijan nimellä.

Sisältöjulkaisija
Nollaa valinnat

Sisältöjulkaisija

Joet

Pekka Paikkari, 2013

Sijainti: Penttilänkatu 26, Asunto Oy Taapelit

Rakennuttaja: YIT

Joet on reliefimäinen seinäteos, jonka materiaalina on käytetty Penttilän sahan tukkialtaan pohjasta nostettuja uppotukkeja ja kierrätyslasia. Tukit kuivattiin ja paloiteltiin teokseen sopiviksi elementeiksi. "Puut ovat konkreettinen osa alueen ja sen sahateollisuuden historiaa. Puissa on tallentuneena aika, veden virtaus ja eletty elämä", Paikkari on todennut. Teos on osa jokiaiheista teossarjaa Penttilänkadun kerrostalojen aulatiloissa. Aihekokonaisuuteen liittyvät myös julkisivujen parvekekaiteet, joiden lasitiiliosat ovat pimeänä aikana valaistuja.

Arabian tehtaan taideosastolla muotoilijana työskennellyt Pekka Paikkari tunnetaan keramiikan monipuolisena taitajana. Käyttökeramiikasta tuttu sarjallisuus on mukana Paikkarin tuotannossa myös suurikokoisissa teoksissa. Kokonaisuus rakentuu usein tuhansista pienistä palasista, mikä luo yllätyksellisiä muotoja. Paikkarin tuotannossa on usein viittauksia materiaalin lähtökohtiin ja paikan historiaan. Paikkarin Penttilänrannan teoksissa kohtaavat myös nykyhetki ja historia.
 

Taide on osa Penttilänrantaa

Penttilänrannassa on kiinnitetty erityishuomiota rakennetun ympäristön viihtyisyyteen tuomalla taide osaksi jokapäiväistä elämää. Alueelle on hankittu taidetta prosenttiperiaatteella vuodesta 2013 lähtien. Teoksia löytyy paitsi rakennusten julkisivuilta, myös aulatiloista, pihapiireistä ja puistoista. Taidetta on hankittu suorina hankintoina ja kutsukilpailujen kautta. Lue lisää


Joet, Pekka Paikkari 2013

Yhteystiedot


Julkinen taide ja muistomerkit -sivun päivityksestä vastaa Joensuun taidemuseo.

Päivitykseen liittyvät yhteydenotot:
taidemuseo@joensuu.fi

 

Anna palautetta alla olevan linkin kautta, jos veistos tai muistomerkki on töhritty tai rikottu.

Täytä palautelomake