Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Blogi: Matka menneisyyteen ja katse tulevaisuuteen.

Blogi: Matka menneisyyteen ja katse tulevaisuuteen.

Aika kulkee kovaa vauhtia ja nyt tulee kuluneeksi jo neljä kuukautta Pohjois-Karjalan museo Hilman toiminnan päättymisestä Carelicumin toimitiloissa. Toiminnan päättymisen jälkeen katseet ovat olleet käännettynä tiukasti tulevaisuuteen ja uusien toimitilojen valmisteluun kaupungintalolla.

Kaupungintalon perusparannukseen keskittyvä remontti käynnistyi joulukuussa 2023. Remontin tarkoituksena on muuttaa aiemmin mm. kaupungin toimistotiloina toimineet kerrokset museon toimintaan sopiviksi. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa remontin tavoite, vaan remontin pyrkimyksenä on myös tuoda Eliel Saarisen suunnittelema kaupungintalo lähemmäs sen alkuperäistä muotoa.

Remontin ja museon toimitilojen suunnittelussa on pidetty erityisen tärkeänä historiallisesti ja arkkitehtuurisesti kiinnostavien yksityiskohtien korostamista.

Kaupungintalo pitää sisällään Museoviraston suojelemia osia, joiden suojelua kunnioitetaan remontin ja museotoiminnan suunnittelussa. Museoviraston kanssa yhteistyössä on myös kiinnitetty erityishuomiota rakennuksen tärkeimpiin ja arvokkaimpiin kohteisiin kuten valtuustosaliin sekä alkuperäisiin oviin ja ikkunoihin.

Nämä upeat yksityiskohdat kertovat meille talon historiaa sekä avaavat ikkunan elämään ennen aikaamme.

Kaupungintalolla ovat pääpaikkaa pitäneet monet eri toimijat, joista viimeisimpänä Joensuun kaupungin hallinto. Nämä toimijat ovat ajan saatossa muovanneet taloa sisältäpäin omien tarpeiden mukaan. Tämä on näkynyt esimerkiksi uusien seinien sekä sisäkattojen rakentamisena paikkoihin, joissa niitä ei ole Eliel Saarisen suunnitelmissa ollut.

Tavoitteenamme onkin ollut ymmärtää remontin kautta paremmin myös rakentamisen historiaa. Remontin käynnistymisen jälkeen olemme päässeet ihailemaan kaupungintalon rakenteiden moninaista rakennustekniikoiden kirjoa. Kirjoa, joka heijastaa tekijöiden aikaa sekä kädenjälkeä. Betonin raudoittamisen sijaan on esimerkiksi käytetty muutosten ajankohdasta riippuen kivilohkareita sekä kanaverkkoa.

Emme Joensuun museoiden organisaatiossa malta odottaa, että pääsette tutustumaan uuteen museoon sekä kaupungintaloon lähellä sen alkuperäistä muotoa. Remontin ja museon muuton myötä yleisölle avautuu mahdollisuus tutustua tämän historiallisen rakennuksin sisätilihin, jotka ovat vuosikymmeniä pysyneet suurelta yleisöltä suljettuna.

Seuraa Pohjois-Karjalan museota sosiaalisessa mediassa, jossa jaamme kuva ja videomateriaalia pitkin matkaamme kohti uusia toimitiloja.

Nähdään museossa!

Ilmakuva kaupungintalosta, jonka edessä teksti