Här-är-du

Taidemuseossa nyt

28.1.–18.4.2021
Kultaiset kuukautiset ja jumalainen maa – Jasmin Anoschkin ja Soili Talja

Jasmin Anoschkinin (s. 1980) ja Soili Taljan (s. 1958) teoksia läpileikkaavat samankaltaiset teemat, vaikka taiteilijoiden tuotanto muuten poikkeaakin toisistaan. Anoschkin on tunnettu keraamisista veistoksista, jotka leikittelevät lelumaailmasta tutulla estetiikalla. Taljalta näyttelyssä nähdään muun muassa keveitä musteella maalattuja teoksia. Yhteistä teoksille on vaivattomuuden illuusio, rajattomuuden tuntu ja kehollisuuden teeman käsittely eri näkökulmista.

Anoschkinin veistokset uhmaavat ajatusta taiteen ”oikein tekemisestä”. Veistosten muodot ja värit muistuttavat lasten tapaa piirtää ja muovailla savea. Myös Anoschkinin piirrosten muodot ja viivat siirtyvät usein veistoshahmoihin. Aiheina toistuvat groteskit ja rujopiirteiset eläin- ja ihmishahmot. Teoksissa epätäydelliset piirteet näyttäytyvät lopulta lempeän humoristisina ja ihailtavina. Tuotannosta huokuu voimakas positiivisuuden ja hyväksynnän tunnelma.

Taljan maalaukset liikkuvat abstraktin ja esittävän taiteen rajalla. Teokset ovat sielun kuvauksia, jotka purkavat vanhaa käsitystä mielen ja ruumiin sekä järjen ja tunteen erillisyydestä. Taljan teoksille on ominaista ilmaisullisen siveltimenjäljen ja viivan yhdistelmä. Kevyt ja ilmava käsiala rinnastuu maalauksissa vahvaan ruumiillisuuden tuntuun. Hurmoksellisuus ja väkevät tunteet kietoutuvat voimakkaaseen vaikutelmaan liikkeestä.

Soili Taljan esittelyvideo

Jasmin Anoschkinin esittelyvideo

 

Teokset: Soili Talja, Kasvimuotoja I 2019. Jasmin Anoschkin, Kokija ja näkijä 2019. Kuvat: Jefunne Gimpel

Aukioloajat

ti, to–su 10–16
ke 10–19
ma suljettu

Liput

Pääsylippu 7 €
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 3 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Lisätiedot ja poikkeukset

Yhteystiedot

taidemuseo@joensuu.fi
013 337 5388

Henkilöstön yhteystiedot

Taidemuseossa nyt Kartta

Kirkkokatu 23, Joensuu
Joensuun taidemuseo Onni

Sivu arviointi ja palaute