2015
Päänäyttelytila
HOW TO READ IN THE DARK? 22.1.–15.3.
Mitä Lappi, pohjoinen ja arktinen merkitsevät kuvataiteen näkökulmasta? Lapin taiteilijaseuran 25-vuotisjuhlanäyttely How to Read in the Dark? esittelee Lapin kuvataidetta ja sen on koonnut virolainen taiteilija-kuraattori Tanel Rander. Näyttely nähdään Joensuussa, Tartossa ja Berliinissä. Mukana on taiteilijoita eri puolilta maakuntaa, eri taiteilijasukupolvia sekä seuran vanhoja ja uusia jäseniä. Juhlanäyttelyssä ovat mukana Merja Briñón, John Court, Tom Engblom, Anssi Hanhela, Irina Havaste-Ukkola, Markku Heikkilä, Helena Junttila, Ninni & Tuomas Korkalo, Eero Kumpula, Kalle Lampela, Esa Meltaus, Sauli Miettunen, Pirkko Mäkelä-Haapalinna, Outi Pieski, Mark Roberts & Minna Rainio, Elina Sipilä, Kari Tuisku, Juhani Tuominen.
Ah!Jo! – Katsaus Itä-Suomen nykytaiteeseen 26.3.–17.5.
Avoimen haun kautta tulleesta teostarjonnasta näyttelyn kokosivat kuvataiteilija Ulla Jokisalo sekä tanssija, koreografi ja performanssitaiteilija Reijo Kela. Kaiken kaikkiaan näyttelyyn tarjottiin 269 kuvataideteosta ja performatiivista esitystä 95 taiteilijalta / taiteilijaryhmältä ja mukaan katsaukseen seuloutui lopulta yhteensä 50 teosta 36 taiteilijalta / taiteilijaryhmältä. Kaikki teokset ovat kolmen viime vuoden ajalta. Ahjon kannatusyhdistyksen tuottama näyttely on esillä Taidekeskus Ahjossa ja taidemuseon vaihtuvien näyttelyiden tilassa.
Due Nelimarkka 28.5.–4.10.
Taidemaalari, professori Eero Nelimarkka (1891-1977) on jäänyt yleisön mieleen lyyrisistä pohjalaisista talvimaisemistaan. Selkeät pinnat, yksinkertaiset linjat ja toisiinsa soinnutetut maanläheiset värit ovat Eero Nelimarkan ilmaisun tunnusmerkkejä. Suurikokoisista värikkäistä tekstiiliteoksistaan tunnetuksi tullut professori Riitta Nelimarkka on Eero Nelimarkan pojan tytär. Hänen teoksensa tunnistetaan voimakkaista välimerellisistä väreistään ja muotoaan muuttavista hahmoistaan. Joensuun näyttely pohjautuu Nelimarkka-museon juhlanäyttelyyn vuonna 2014.
Sisäinen linna 15.10.–10.1.
Joensuussa asuva, Savonlinnasta lähtöisin oleva taiteilijapari Anni ja Ville Löppönen esittäytyvät Joensuun taidemuseossa yhdessä. Anni Löppönen (s. 1981) on San Francisco Art Institutessa opiskellut valokuvataiteilija ja Ville Löppönen (s. 1980) Kuvataideakatemiasta valmistunut taidemaalari. Nuoresta iästä huolimatta molemmat ovat ehtineet jo saavuttaa mainetta niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Näyttelyssä on mies ja nainen, aviopari ja kaksi näköalaa ihmisen sisäisen olemisen huoneistoihin.
Projekti-tila
Hommage à... Roger Gustafssonin pienoisveistoksia 4.2.–10.5.
Hommage à… -näyttely on kunnianosoitus modernismin ja nykytaiteen keskeisille tekijöille sadan viime vuoden ajalta. Näyttelyn keskiössä on readymade, Aktia-pankin muumihahmoinen muovinen säästölipas, joka on muuntunut Roger Gustafssonin käsissä eri taiteilijoiden kuvakieleen ja ilmaisuun.
Rinnallakulkija – omaisten prosessinäyttely 17.11.–13.12.
Näyttelyn teoksissa muistisairaiden ja mielenterveyskuntoutujien omaiset käyvät läpi suhdettaan läheisensä sairastumiseen, ja pohtivat omaa rooliaan sairastuneen omaisena. Näyttely on Pohjois-Karjalan Muisti ry:n ja Omaiset mielenterveystyön tukena Pohjois-Karjalan yhdistys ry:n yhteisen "Uudella tavalla aitoa kumppanuutta"-hankkeen (2012–2015) yhteistyön tuotosta.
2. kerroksen aula
Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö: Katsaus taidekokoelmiin 12.3.–12.4.
65-vuotiaan Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön kokoelmista koottu katsaus sisältää teoksia 1900-luvun alusta aina viime vuosiin saakka.
Kunhan kuvittelin: Joensuun lyseon 150-vuotisjuhlanäyttely 1.9.–27.9.
Kunhan kuvittelin juhlistaa Joensuun lyseon 150-vuotista taivalta kuvataiteen näkökulmasta. Näyttelyssä on mukana taiteilijan uralle lähteneitä Joensuun lyseon oppilaita ja opettajia. Juhlanäyttely tarjoaa läpileikkauksen pohjoiskarjalaisen ja suomalaisen maalaustaiteen historiaan 1910-luvulta aina vuosituhannen loppuun saakka.
Studio
Helge Dahlman 7.1.–15.3.
Valikoima Helge Dahlmanin tuotantoa Joensuun taidemuseon omista kokoelmista. Teokset on valikoitu Olavi Turtiaisen kokoelmasta, jota täydentää Hagar Vaherin lahjoitus. Näyttelyn aiemmin esittelemättömät teokset ovat Turtiaisen testamenttirahaston varoin tehtyjä hankintoja ja Henrik K. Dahlmanin (1949-2014), taiteilijan pojan, testamenttilahjoituksia vuodelta 2014.
Tuomas von Boehm 21.3.–17.5.
Tuomas von Boehmin maalauksia, grafiikkaa ja piirroksia taidemuseon kokoelmista.
Veikko Kasurisen taidekokoelma 2.6.–4.10.
Taidelahjoitus on aina merkittävä tapaus sekä lahjan saajalle että lahjan antajalle. Veikko Kasurinen lahjoitti kokoelmansa Joensuun taidemuseolle syksyllä 2013 ja hänellä oli suunnitelmia myös kokoelman täydentämisestä. Kasurisen äkillinen menehtyminen lahjoituspäivänä kuitenkin lykkäsi käytännön järjestelyjä ja kokoelman esittelyä kesään 2015. Kokoelmassa on 32 teosta. Kasurisen kokoelma on persoonallinen täydennys Joensuun taidemuseon keskeisiin kokoelmiin.
Erik Granfelt 21.10.2015–2.10.2016
Erik Granfeltin teoksia taidemuseon kokoelmista. Granfeltin taiteen poikkeava ominaispiirre monen muun ajan taiteilijan tuotantoon nähden oli voimakas, intensiivinen väritys, jossa erilaisilla sinisen ja punaisen sävyillä oli vahva painotus.