Навигационная цепочка

Taidemuseossa nyt

22.9.2022- 8.1.2023

Rosoisia muotoja ja eloisia pintoja – 1980–1990-lukujen taidetta Joensuun taidemuseon kokoelmista.

Joensuun taidemuseon syksyn näyttely kohdistaa katseensa 1980- ja 1990-luvun alun maalauksiin ja veistoksiin. Aikakautta väritti kiivas taloudellinen nousukausi, joka heijastui myös kuvataiteen kenttään. Suomalainen kuvataiteen kenttä kansainvälistyi entistä voimakkaammin ja taidemarkkinat kukoistivat.

Ekspressiivinen maalaustyyli nosti uudelleen päätään ja myös teosten fyysinen koko kasvoi. Monia esillä olevan näyttelyn teoksia yhdistää intensiivinen värinkäyttö sekä materiaalisuuden korostuminen. Värikerrokset ovat paksuja, veistosten pinnat rosoisia ja siveltimien vedot lennokkaita. 

Osa näyttelyn teosten tekijöistä tulivat suurelle yleisölle tunnetuiksi 1980-luvun aikana. Erityisesti vahvat maalarit, kuten Marika Mäkelä, Jukka Mäkelä, Leena Luostarinen, Raili Tang ja Henry Wuorila-Stenberg herättivät laajaa kiinnostusta.

Marika Mäkelän harmaasävyisessä maalauksessa katsoja voi nähdä viitteitä Myllypuron metsien linnoitusrakennelmista, Jukka Mäkelän teoksista voi löytää innoitusta luontoaiheista ja Raili Tangin teosten lähtökohtana toimivat usein värihavainnot, jotka puhuttelevat katsojaa suoraan ja avautuvat kerros kerrokselta kuin eletty elämä.

Näyttelyn teokset eivät siis keskity kuvittamaan kokemusta aiheestaan tai aikakaudestaan. Teokset olivat, ja ovat edelleen, katsojalleen kokemuksia tässä hetkessä. Huomionarvoista on, mitä koemme juuri nyt kun seisomme teosten äärellä. Miten teos elää ja hengittää edessämme?

 

Teos: Leena Luostarinen - Rock Bound II (1986) (kuva: Joensuun taidemuseo)

Aukioloajat

ma suljettu
ti, to–su 10–16
ke 10–19

Liput

Pääsylippu 8 €
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 4 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Lisätiedot ja poikkeukset

Yhteystiedot

taidemuseo@joensuu.fi
013 337 5388

Henkilöstön yhteystiedot

Taidemuseossa nyt Kartta

Kirkkokatu 23, Joensuu
Joensuun taidemuseo Onni