Навигационная цепочка

Julkinen taide

Näillä sivuilla voit tutustua Joensuun kaupunkialueen julkisiin taideteoksiin ja muistomerkkeihin.

Teoksia voi suodattaa kaupunginosan tai teostyypin mukaan. Avoimella sanahaulla teoksia voi hakea esim. taiteilijan nimellä.

Публикатор
Nollaa valinnat

Публикатор

angle-left Pielisjoen kanavoinnin muistomerkki

Pielisjoen kanavoinnin muistomerkki

1879/1961

Sijainti: Joensuun kanavan suulla, käynti Länsisillalta
Näytä sijainti kartalla

Pielisjoen kanavoinnin kunniaksi pystytetty kaksipäinen kotka on Joensuun vanhin muistomerkki. Pielisjoen kanavan avajaisissa 8. heinäkuuta 1879 paljastettiin kanavan suulle rakennustöiden kunniaksi pystytetty muistopatsas, joka esitti Venäjän keisarin ja Suomen suuriruhtinaan tunnusta kaksipäistä kotkaa. Silloisen hallitsijan Aleksanteri II:n nimi hakattiin muistomerkkiin.

Vuoden 1917 syksyllä patsaan katsottiin edustavan sortovaltaa, ja se räjäytettiin. Myöhemmin patsaan jäännökset löydettiin Pekkalan kartanon vintiltä. Muistomerkki kunnostettiin Joensuu-Seuran aloitteesta ja pystytettiin uudelleen paikalleen vuonna 1961.

Pielisjoen kanavoinnilla oli suuri merkitys koko maakunnalle ja etenkin nuorelle Joensuun kaupungille. Yhdessä Saimaan kanavan kanssa se loi perusedellytykset matkustaja- ja rahtiliikenteelle, joka teki Joensuusta Pohjois-Karjalan kaupan risteyskohdan ja vauhditti merkittävästi kaupungin kasvua 1880-luvulla.


Pielisjoen kanavoinnin muistomerkki

Yhteystiedot


Julkinen taide ja muistomerkit -sivun päivityksestä vastaa Joensuun taidemuseo.

Päivitykseen liittyvät yhteydenotot:
taidemuseo@joensuu.fi

 

Anna palautetta alla olevan linkin kautta, jos veistos tai muistomerkki on töhritty tai rikottu.

Täytä palautelomake