Навигационная цепочка

Julkinen taide

Näillä sivuilla voit tutustua Joensuun kaupunkialueen julkisiin taideteoksiin ja muistomerkkeihin.

Teoksia voi suodattaa kaupunginosan tai teostyypin mukaan. Avoimella sanahaulla teoksia voi hakea esim. taiteilijan nimellä.

Публикатор
Nollaa valinnat

Публикатор

angle-left Kanavatyttö

Kanavatyttö

Taisto Martiskainen, 1963

Sijainti: Rantakadun ja Siltakadun kulmassa

Kuvanveistäjä Taisto Martiskaisen (1943–82) suunnittelema pronssinen Kanavatyttö-patsas paljastettiin Ranta- ja Siltakadun kulmauksessa vuonna 1963. Martiskaisen suunnittelema työ voitti kutsukilpailun, jossa haettiin sopivaa patsasta Osuuskassan ja Osuusmeijerin 1960-luvun alussa valmistuneen liiketalon edustalle. 

Puolitoista metriä korkea, klassista kuvanveistotaidetta edustava patsas on todennäköisesti alun perin muovailtu elävän mallin mukaan Taideakatemian kuvanveistotunnilla. Patsaan sijoituspaikkaan tutustuessaan Martiskainen havaitsi, että vaikutelma tulisi olemaan liian raskas, ja hän päätti korjata asian hakkaamalla veistoksen kädet irti. Patsasta kutsutaankin Kanavatyttö-nimen lisäksi Torsoksi. Helsingin Havis Amanda -patsaan innoittamana se tunnetaan myös nimellä Manta. Vappuperinteisiin kuuluvat Joensuussakin patsaan pesu talven jäljiltä ja ”Mantan” lakitus.Yhteystiedot


Julkinen taide ja muistomerkit -sivun päivityksestä vastaa Joensuun taidemuseo.

Päivitykseen liittyvät yhteydenotot:
taidemuseo@joensuu.fi

 

Anna palautetta alla olevan linkin kautta, jos veistos tai muistomerkki on töhritty tai rikottu.

Täytä palautelomake