Breadcrumb

Näyttelykalenteri

SAMI PARKKINEN – SIIRTYMÄ

13. kesäkuuta – 31. elokuuta 2024

Valokuvataiteilija Sami Parkkinen tutkii valokuvien ja valokuvaa hyödyntävien veistoksellisten teosten kautta ihmisen kasvua, tietoisuuden kehitystä, luontosuhdetta sekä ihmisen kykyä muuttaa toimintatapaansa. Hän pyrkii kyseenalaistamaan vallitsevia käsityksiä ihmisen ylivertaisuudesta suhteessa muuhun luontoon. Parkkinen pyrkii taiteen avulla synnyttämään uutta ymmärrystä ihmisen ja ympäristön välisen suhteen erottamattomuudesta, kauneudesta ja monimuotoisuudesta. Siirtymä-näyttely vaatii ajattelun muutosta.

Ilmastonmuutos ja luontokato uhkaavat maapallon kantokyvyn rajoja. Siirtymä ekologisesti kestävämpään yhteiskuntaan on välttämätön. Muutos vaatii toteutuakseen ennen kaikkea asenteiden ja uskomusten muuttumista. Paljon siitä, mitä ihmiset kokevat "todellisuudeksi", on sosiaalisten konventioiden rakentamaa. Sosiaalisen todellisuuden käsitteet, uskomukset, normit ja arvot ovat yksilöiden välisten neuvotteluiden tuloksia eivätkä empiirisiä havaintoja fyysisestä todellisuudesta. Taiteella on erityinen rooli tässä neuvottelussa ja uusien mielikuvien rakentumisessa.

Näyttelyn keskiössä on Parkkisen vuonna 2012 aloittama Father & Son -sarja, joka tutkii lapsen tietoisuuden kehittymistä sekä isän ja pojan suhdetta. Parkkinen kuvaa yhteisiä kokemuksia ja elämää lapsen korkeudelta katsottuna. Vuosien kuluessa lapsen maailman tarkkailusta on kehittynyt isän ja pojan yhteistyössä toteuttama taideprojekti.

Lapsi ottaa maailmaa vähitellen haltuunsa, tulee siksi ihmiseksi, jonka mahdollisuus hänessä jo on. Father & Son -sarja seuraa lapsen siirtymää nuoreksi ja maailman rajojen liukumista etäämmälle. Leikin kääntöpuolena on tunne luopumisesta ja huoli tulevaisuudesta. Millainen on maailma, jossa lapsemme jatkavat meidän jälkeemme.

Tummien sävyjen alta paistaa valo. Hetkellisyys ja luopuminen muuttuvat kauniiksi, kun ymmärrämme yhteytemme ympäröivään maailmaan ja elämään. Parkkinen ei näe tulevaisuutta dystopioiden värittämänä. Näyttely uskoo muutoksen mahdollisuuteen ja kykyymme irtaantumista ihmiskeskeisistä uskomuksistamme, kykyymme nähdä ja toimia toisin.

Siirtymä-näyttely sisältää Sami Parkkisen teoksia vuosilta 2010–2024.

Sami Parkkisen teoksia on ollut esillä useissa koti- ja ulkomaisissa gallerioissa ja museoissa kuten Suomen Kansallismuseo, Helsinki (2021), National Portrait Gallery, Lontoo (2015), Circulation(s) — Festival de la Jeune Photographie Européenne, Pariisi (2016) ja Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki (2010). Hänen teoksiaan on merkittävissä julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa.

Internet: www.samiparkkinen.com

Instagram: @samiparkkinenstudios


Näyttelyn työryhmä:


Hallinto
Tarja Raninen-Siiskonen & Iiris Heino
 
Museokokoelmat
Karoliina Katila
 
Museotekniikka
Daniel Rodriguez, Jere Nevalainen & Mikko Santaniemi
 
Viestintä ja markkinointi
Onni Kauppinen
 
Laskutus & toimisto

Ilona Niskanen

Yleisötyö:
Ella Törmikoski  

 

Aukioloajat

ma suljettu
ti, to-su 10–16

ke 10–19

 

Liput

Pääsylippu 8 €
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 4 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Lisätiedot ja poikkeukset

Yhteystiedot

taidemuseo@joensuu.fi
013 337 5388

Henkilöstön yhteystiedot

Sivu arviointi ja palaute