Medialle

Joensuun taidemuseon tiedotuksen ja viestinnän yhteyshenkilönä toimii museoassistentti Ida Käkelä, ida.kakela@joensuu.fi, 050 310 9636.

Tiedotteet

Pieniä huomioita olemassaolon tavoista -näyttely 8.10.2020–10.1.2021

Joensuun taidemuseo Onnin syysnäyttely, Pieniä huomioita olemassaolon tavoista, pohtii elämän hetkellisyyttä ja katoavaisuutta sekä erilaisia olemassaolon tapoja. Näyttelykokonaisuuteen kuuluu taidemuseon omista kokoelmista poimittuja teoksia sekä kolmen pohjoiskarjalaisen nykytaiteilijan tuotantoa. Vanhimmat teokset ovat 1800-luvun lopulta ja uusimmat kuluvalta vuodelta.

Museon kokoelmista mukaan on otettu teoksia taiteilijoilta, joista kukin on omalla tavallaan pohtinut taiteessaan elämän ja olevaisuuden luonnetta. Esillä on mm. Hugo Simbergin, Kari Cavénin ja Juhani Harrin tuotantoa.

Simbergin grafiikassa luurankona esiintyvä kuolema näyttäytyy lempeänä ja hyväntahtoisena hahmona. Kuvanveistäjä Kari Cavénin käsissä tutut materiaalit saavat uuden elämän ja merkityksen, kun poisheitettyjen esineiden osat muodostavat uusia ja yllättäviä yhdistelmiä. Myös suomalaisen esinetaiteen uranuurtajan Juhani Harrin teokset koostuvat arkisen elämän jäänteistä: kirpputoreilta, kaatopaikoilta ja luonnosta tehdyistä löydöistä.

Ensimmäisen kerroksen näyttelytilassa ovat esillä nurmeslaisten nykytaiteilijoiden Maija Laurisen ja Michal Czinegen installaatiot. Laurinen käsittelee teoksessaan hienovaraisella otteella inhimillisen havaintokyvyn ja muistin rajoja ja pohtii, kuinka ihmisen henkilökohtaisen todellisuuden rajat asettavat raamit myös häntä ympäröivän maailman hahmottamiselle. Myös Czinegen teoksessa havainnon katoavaisuus ja katsojan läsnäolo ovat keskeisessä roolissa. Joensuun taidemuseossa ensimmäistä kertaa esillä olevaan teokseen muodostuu hitaasti liikkuva kuva yöperhosesta.

Museon toisen kerroksen juhlasalissa joensuulaisen Tuomas Ollikaisen ääniteos Innaarsuite luo tilaan rinnakkaisen ulottuvuuden, jossa jäävuoret, hylätyt rakennukset ja aaveet risteilevät autiolla merellä.

Mediakuvat (jpg)

 

 

 


Kuvia museosta (jpg)

Joensuun taidemuseon julkisivu
 

Yhteystiedot medialle

 

 

Aukioloajat

ti, to–su 10–16
ke 10–19
ma suljettu

Liput

Pääsylippu 7 €
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 3 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Lisätiedot ja poikkeukset

Yhteystiedot

taidemuseo@joensuu.fi
013 337 5388

Henkilöstön yhteystiedot

Sivu arviointi ja palaute